Gry Hasselbalch: Man behøver ikke at være en asocial dinosaur for at synes privatliv er vigtigt

22 Mar

Gry Hasselbalch er projektleder i Medierådets EU videncenter for børn og unges brug af internettet. Hun er en af personerne bag tænketanken. Her fortæller hun om, hvorfor hun er med i tænketanken.

“Man behøver ikke at være en asocial dinosaur uden internetadgang for at ville bevare kontrollen over sit privatliv i en digital alder. Det viser de unges daglige brug af de sociale medier…”

af Gry Hasselbalch

Jeg får indimellem skudt i skoene, at jeg ikke er rigtigt med på beatet, når jeg nævner ordet ”privatliv” i samme sætning som ”unge” og ”sociale medier”. Jeg tænker, at det jo nok er fordi, at de fleste forbinder det private og privatlivet med alt det, som det ikke er. Det private er ikke offentligt. Ikke noget vi deler med andre. Noget vi skriver i en dagbog til os selv og gemmer under sengen. Og hvis det er det, privatlivet er, ja så er det korrekt, jeg er virkeligt umoderne, for dagbogen har i dag fået et publikum.

Men hvad nu hvis vi i stedet tænker på ”det private” og ”privatlivet” som noget socialt? Noget, som man godt kan bevare, selvom man er et sted, hvor alle har adgang?  Jeg tror faktisk, at privatlivet i dag mere end noget andet er a live and kicking. Specielt blandt unge. Og det selvom de er vokset op med at dele, være ”på” og sociale i åbne offentlige online netværk. Det mener i hvert fald den amerikanske forsker Danah Boyd, som har talt med hundredvis af unge om deres brug af sociale medier. Ifølge hende, gør unge hver dag brug af et væld af komplekse strategier for at opretholde et privatliv på sociale medier. De vil nemlig gerne have noget for sig selv, samtidig med at de er sociale og deler ud.  Derfor kalder Boyd den form for privatliv, de unge håndterer på de sociale medier, for “socialt privatliv”. Unge forbinder for eksempel det private med sociale kontekster. Bliver et billede fra en profil hevet ud af en kontekst og brugt i en anden kontekst end den, det var påtænkt, vil mange unge se det som en overtrædelse af deres privatliv. Også selvom de har delt det et sted, hvor alle har adgang til det.

Man behøver således ikke at være en asocial dinosaur uden internetadgang for at ville bevare kontrollen over sit privatliv i en digital alder. Det viser de unges daglige brug af de sociale medier, hvor nøgleordet er det sociale privatliv – sådan ét, hvor man gerne vil dele ud om sig selv, samtidig med at man også selv har mulighed for at vælge.

For mig handler privatliv i dag om at have kontrol, at vi bliver ved med at være individuelle mennesker, som selv kan bestemme og fortælle vores egne historier – også selvom vi i stigende grad gør dette i offentlige rum.   Jeg glæder mig til at høre mere om det “sociale privatliv”, når vi her i efteråret skal lave kvalitaive undersøgelser blandt unge om emnet. For jeg tror faktisk, at de unge kan fortælle mig en hel masse relevant om privatliv i dag. Derfor er jeg med i denne tænketank.

One Response to “Gry Hasselbalch: Man behøver ikke at være en asocial dinosaur for at synes privatliv er vigtigt”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Snapchat, snapchat, snapchat, snapchat.. | Digitale Unge - December 18, 2013

    […] Blogindlæg af Gry Hasselbalch […]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: