Anette Høyrup fra Forbrugerrådet: Dine data kan ramme dig som en boomerang

21 Apr

Anette Høyrup er seniorjurist ved Forbrugerrådet og en af personerne bag Digitale Unge tænketanken. Her skriver hun om hendes motivation for at deltage. 

“Jeg deltager i tænketanken for at bidrage til den vigtige debat og være med til at udbrede forståelse for, at retten til respekt for privatlivet også gælder, selvom vi er blevet digitale…” 

Den højaktuelle historie om den 24-årige Tobias, som blev udelukket fra at rejse på sommerferie til USA med sin familie, er (hårrejsende) interessant. Årsagen var angiveligt, at Tobias tilfældigvis havde overtaget et ”uheldigt” telefonnummer fra sit teleselskab, et nummer som havde tilhørt en person, som var i PETs eller den amerikanske efterretningstjenestes søgelys.

Historien giver et billede af, hvor omfattende og detaljeret et overvågningssamfund vi lever i, hvor nemt ens oplysninger kan opsnappes af andre og hvor svært det er for den enkelte, krænkede person at skulle bevise overfor sine omgivelser, at man ikke er den, man umiddelbart ser ud til at være.

Det er vigtigt at skabe debat og viden om datasikkerhed og privatliv, da det er uklart for de fleste af os, hvilke oplysninger der indsamles, hvem der har adgang til dem og hvad de kan blive brugt til.

Tobias’s situation er svær at ændre på, da efterretningsarbejde i ind- og udland tilsyneladende overtrumfer den enkeltes ret til privatliv, herunder retten til selv at vælge ferieplaner, selvom ens data er fejlfortolket.

Men det der kan ændres på, er unges forståelse for, hvorfor man ikke skal oprette falske profiler på venner eller bekendte, oploade uheldige billeder af andre, miskreditere eller moppe nogen online. Udover krænkelsen her og nu, kan oplysningerne også blive opsnappet af andre og brugt imod vedkommende. Selv efter mange år, da internettet aldrig glemmer.

Jeg deltager i tænketanken for at bidrage til den vigtige debat og være med til at udbrede forståelse for, at retten til respekt for privatlivet også gælder, selvom vi er blevet digitale!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: