Rikke Frank Jørgensen fra Institut for Menneskerettigheder: De sociale medier skal respektere vores ret til ytringsfrihed og privatliv

21 Apr

Rikke Frank Jørgensen er Phd og Special Advisor ved Institut for Menneskerettigheder. Hun er en af personerne bag tænketanken Digitale Unge og fortæller her om, hvorfor hun er med. 

“Unge som ældre har ret til ytringsfrihed og privatliv, også på internettet…”

Det har længe været fastslået, at menneskerettighederne gælder på internettet såvel som andre steder. Brugen af nettet kan styrke vores rettigheder, f.eks. ved at give bedre adgang til oplysning, uddannelse og sundhed. Men der er også rettigheder der er under pres, f.eks. vores ret til privatliv og til at kontrollere oplysninger om os selv.

De sociale medier er et af de steder, hvor rettigheder udfordres. F.eks. kan Facebook slette holdninger og billeder, der ikke lever op til virksomhedens  retningslinjer, selvom disse er lovlige og dermed beskyttet af ytringsfriheden. Og de kan udveksle, gemme og bruge personlige oplysninger, fordi vi har accepteret det, da vi oprettede vores brugerprofil.

Jeg er med i tænketanken, fordi jeg synes det er spændende at være med til at forme færdselsreglerne for fremtidens internet. Sociale medier fungerer i dag som en vigtig platform for offentlig debat, ikke mindst hos de unge. Det er vigtigt, at ytringsfriheden og retten til privatliv er beskyttet i disse nye rum, og at de virksomheder som driver platforme for offentlig liv og debat respekterer efterlever de menneskeretlige standarder i deres praksis.

Unge som ældre har ret til ytringsfrihed og privatliv, også på internettet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: