Viden om og tips til forældre: Privatliv på nettet

26 Aug

Kan man være privat på nettet? Viden om og gode råd til forældre.

At være privat på nettet er ikke pinligt. Tværtimod er det i dag blevet acceptabelt at fortælle noget om den, man er ”derhjemme”.  I det hele taget er det en forudsætning for at ”være med” – at man betaler med private oplysninger. Både når man vil være med i den seje gruppe i klassen. Men også når det blot handler om at få lov at bruge de mange sjove gratis tjenester og applikationer, der findes på nettet. De er nemlig ikke helt så gratis, som de umiddelbart giver indtryk af. Det vi betaler med, når vi installerer en sjov applikation på vores profil eller i det hele taget opretter en profil på nettet, er for eksempel vores private oplysninger til virksomhederne bag tjenesterne.

”Privatliv på nettet ” handler fx om at være privat i et offentligt digitalt rum; at holde de oplysninger, vi betragter som ”alt for private”, for os selv.  Kulturelt er der forskellige grader og definitioner af, hvad der anses som privat.  Derfor handler “privatliv på nettet” ikke så meget om, hvad vi hver især lægger i ordet “privatliv”, men snarere om at have kontrol, fx med hvem, der ved hvad om én, og hvem, der bruger hvilke informationer om én og til hvad. Har man ikke kontrol, kan man, hvis man er rigtig uheldig, komme ud for eksempel mobning og chikane, hacking, snyd, identitetstyveri og uønsket kontakt. Så det er en god ide, at have kontrol over sit private liv på nettet.

Gode råd til forældre

Læs nogle gode råd til forældre på Medierådets hjemmeside om børn og unges privatliv på nettet her.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: