Viden om: Unge sociale medier og privatliv

26 Sep

Unge gør brug af forskellige strategier for at opretholde et privatliv på sociale medier. Den amerikanske forsker Danah Boyd har talt med unge om privatliv på sociale medier. 

Det er en almindelig opfattelse, at unge i dag bekymrer sig mindre om deres privatliv, end tidligere generationer har gjort det. De deler aktivt og bredt ud om sig selv på sociale medier med billeder og status updates og har det fint med det.

Den amerikanske forsker Danah Boyd, som har talt med hundredevis af unge om deres brug af sociale medier, mener dog, at hendes studier peger i en modsat retning. Privatliv betyder noget for unge, faktisk en hel del, men ofte betyder det en masse forskelligt, og specielt er de unges opfattelse af privatliv lidt anderledes end deres forældres.

Danah Boyd har undersøgt, hvordan unge håndterer deres privatliv på sociale medier på deres præmisser. F.eks. fortæller hun om forskellige sociale praksisser og strategier, de unge benytter sig af til at administrere deres privatliv på de sociale medier. De unge vil nemlig gerne have noget for sig selv, samtidig med at de er sociale og deler ud.  Derfor kalder Boyd den form for privatliv, de unge håndterer, for “socialt privatliv”.

Nogle eksempler og konklusioner fra Danah Boyds undersøgelser:

  • Voksne forbinder ofte det private med hjemmet. Derimod synes rigtigt mange af de unge ikke hjemmet er særligt privat, da det er her forældrene oftest kommer og blander sig.
  • Unge forbinder det private med sociale kontekster. Bliver et billede fra en profil for eksempel hevet ud af en kontekst og brugt i en anden kontekst end den det var på tænkt, vil mange unge se det som en overtrædelse af deres privatliv. Også selvom de har delt det et sted, hvor alle har adgang til det.
  • Når unge deler informationer om sig selv online, er det fordi de kan vinde noget socialt ved det. Unge tænker derfor ikke så meget over, hvad de kan miste ved at dele, men snarere over, hvad de kan vinde ved det.
  • At holde styr på sit “sociale privatliv” er en krævende opgave. Unge skal heletiden skabe, vedligeholde og administrere en række usynlige sociale grænser.
  • Nogle unge skaber flere forskellige profiler med forskellige formål – én, som de ved at forældrene følger med i, og én som de ved, de har helt for sig selv og deres venner. Nogle deaktiverer deres profil hver aften, så de har helt styr på, hvad deres online identitet deltager i, når de ikke er på. Og nogle “koder” deres status updates, så det kun er de få indviede, der forstår, hvad det handler om.

Læs mere om unges sociale privatliv i Danah Boyds og Alice Marwicks work in progress paper “Social Privacy in Networked Publics: Teens’ Attitudes, Practices and Strategies”

DIGITAL KIDS

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: