Johanne Jallberg: “Jeg tror, at den digitale overvågning langsomt kommer til at ændre synet på privatliv”

9 Dec

Johanne Jallberg er 14 år gammel, går i 9. klasse og har kigget på Digitale Unges website og undersøgelser. 

“Hvis det digitale univers bliver vores verden, og den verden bliver indrettet efter en profil, som et selskab har af dig, så kommer du kun til at se en helt bestemt side af alting.” 

Den digitale, online verden fylder mere og mere i hverdagen. Der er så meget der foregår på nettet, eller bare i det hele taget digitalt. Man har et hav af profiler på forskellige sites eller sociale netværk, og det virker for mig som om det er ved at blive næsten obligatorisk at have nogle bestemte profiler. Ligesom at man i dag går ud fra, at alle har en mobiltelefon, er det på grænsen til at blive en selvfølge, at man er på sociale medier. Man spørger ikke længer “har du instagram?”, man spørger “hvad hedder din instagram?”.

Jeg ved, at der er meget delte meninger om, hvorvidt man deler for meget på internettet. Personligt synes jeg generelt ikke, at der deles for meget. Det, der bekymrer og irriterer mig, er at ens oplysninger opsamles og gemmes en masse steder man ikke anede.

Jeg prøver virkelig at værne om mit privatliv og mine personlige oplysninger. Efterhånden som jeg bliver mere bevidst om emnet har jeg været inde og tjekket privatindstillinger og gennemgået mine online profilers indhold. Jeg er også begyndt at overveje mere hvad jeg lægger ud, hvem jeg giver adgang til mine oplysninger, og hvem der egentlig har adgang til dem, også uden at jeg kan se det.

Problemet tror jeg hovedsageligt er, at der ikke er noget problem. Det er der jo så alligevel hvis man spørger mig, men der er ikke noget konkret at tage fat i, eller en anden direkte konsekvens for den enkelte person. Det hele ville være lettere at håndtere, hvis man bare kunne sige: “det her er problemet, hvis vi ikke gør noget ved det, så sker der det her.”

Jeg tror, at den digitale overvågning langsomt kommer til at ændre synet på privatliv. Det er aldrig helt sikkert hvad det bliver ændret til, men jeg tror at folk bliver mere sat fast i en offentlig identitet frem for, at det kun er dem man er tættest på, der kender ens person. Hvis det digitale univers bliver vores verden, og den verden bliver indrettet efter en profil, som et selskab har af dig, så kommer du kun til at se en helt bestemt side af alting. De ved hvilke reklamer der har indflydelse på dig, De kender dine online vaner og aktiviteter samt dine indkøb, de ved hvilke nyheder du læser, og de giver dig lige præcis alle de ting, der passer til din tidligere aktivitet.

Men hvordan kan vi så opdage nye interesser, og i det hele taget udvide vores horisont? Det kommer til at have en enorm indflydelse på vores samfund at alt bliver brugerdefineret. Fra en mere filosofisk vinkel tror jeg altså også bare, at mennesker har godt af at se en verden der også omfatter andres liv og andres interesser, og ikke bare det de selv går op i.

Identitetsspørgsmålet er i forvejen presset på mange fronter synes jeg. Man bliver let stemplet på den musik man hører, det tøj man går i, det arbejde man har, og det er for så vidt også rimeligt nok, da disse ting netop er noget man kan bruge til at afspejle sin personlighed. Men der er en så klar profil af “typer”, som alle går rundt med i deres hoveder. Folk bliver set meget ens i forskellige grupper, og personligheden bestemmes af nogle meget generelle ting. F. eks. kender jeg da mange mennesker der godt kan lide Justin Bieber, og de er alle vidt forskellige, men i vores samfund synes jeg vi har en tendens til at identificere dem med hinanden, fordi de kan lide Justin Bieber.

Jeg synes det er svært at finde en god løsning på problemet. Selvfølgelig er det svært, ellers ville der ikke være noget problem. Men igen er der ikke mange, der ville bruge ordet “problem”. Vi ved allesammen, at der er et eller andet problem, men jeg tror at mange tænker “og hvad så?”. En af mine bedste veninder tænker f. eks. helt modsat af mig. Hun er fuldstændig ligeglad med, om hendes søgehistorik gemmes, faktisk synes hun på en måde at det er ret fedt. “Så får jeg kun de annoncer jeg er interesserede i, og slipper for alle de dårlige”, siger hun når jeg klager over det, og jeg kan sagtens se hvad hun mener. Hun synes det er fedt at kunne se hvor hendes billeder er taget, mens jeg omhyggeligt har slået alt hvad der har med placering at gøre fra. Hun plejer at sige, at jeg gør det hele til meget mere end det er, og måske har hun ret.

Men hvordan skal vi få løst de problemer, der nu engang må være? Jeg tror, at det der vil virke bedst er oplysning. Selvom folk generelt ved en del om emnet i forvejen, er der stadig mange detaljer, og ikke mindst konsekvenser, der ville overraske mange. Jeg kunne da også selv godt tænke mig, at få noget konkret viden på bordet. Der er jo aldrig nogen, som har sat sig ned og sagt “nu skal du høre hvordan det hænger sammen,”. Alt hvad jeg ved er fordi jeg har spurgt eller søgt, eller på anden måde selv opsøgt oplysning.

At få en kvalificeret person ud til skolerne, eller bare sætte fokus på det på en eller måde tror jeg egentlig ville gøre underværker. Det behøver heller ikke at være forbundet til skolen, faktisk tror jeg også det er virkeligt vigtigt at få fat i forældrenes generation, både for at lære dem noget om deres egen brug af internet, men også for at give dem et grundlag for at være et godt eksempel for deres børn.

Men det er ikke let at finde en løsning på problemet. Jeg håber bare, at jeg selv og min generation vil lære mere og mere om den digitale overvågning, og på en eller anden måde få gjort noget ved det.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: