Snapchat, snapchat, snapchat, snapchat..

18 Dec

Blogindlæg af Gry Hasselbalch

”Snapchat taler sig direkte ind i et stigende behov for kontrol med konteksten for det indhold, vi deler på nettet.”

Snapchat, Snapchat, Snapchat… årets store nyhed i Danmark. Vi taler om den lidt over 2 år gamle applikation, som er braget frem blandt unge (og enkelte vovede voksne). Den, man kan sende billeder med, der destruerer sig selv efter modtagelse. Men hvad er egentligt det allermest interessante ved Snapchat?

Der er faktisk ikke noget banebrydende, tænderskærende interessant ved Snapchat, andet end at den er resultatet af en udvikling og et behov, som nogle unge amerikanske fyre fra Stanford Universitet har været heldige at imødekomme på det helt rigtige tidspunkt.

Snapchat blev lanceret af de to studerende Evan Spiegel og Robert Murphy i 2011, og den taler sig direkte ind i udviklingen af vores brug af fotografiet. Hvor vi før i tiden tog billeder af unikke, specielle øjeblikke i familiehistorien og satte dem ind i et fotoalbum, er fotografiet i dag blevet en integreret del af os selv og vores identitet, som vi skaber via billeder, lyd og tekst, hver dag og hele tiden. Det er ”her og nu” fortællingen om ”mig selv”, det handler om, og ikke den store, brede fortælling om familiens livshistorie.

Snapchat imødekommer også et stigende behov for kontrol med konteksten for det indhold, vi deler på nettet. Vi er trætte af hele tiden at skulle tænke os om, før vi poster, trætte af uforvarende at give slip på billeder og informationer, som løber løbsk med en evig levetid. Og de unge, som applikationen er blevet særlig populær blandt, vil gerne tilbage til det legende, uforpligtende på nettet.

Den kedelige nyhed? Modtageren kan tage et screenshot (en kopi) af et billede sendt via Snapchat. Og et sted i det skjulte findes der selvfølgelig også en tidsbegrænset log over de billeder, man har sendt.

Bedste tommelfingerregel: Kan du selv se det, kan andre sikkert også se det.

Glædelig jul og godt nytår!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: